Making-of-BWOT-video-1

Valokuvanäyttelyn making of -videon toteutus

Moni on varmasti joskus miettinyt valokuvanäyttelyn kuviin tutustuessaan, että millaista kuvia on ollut tehdä, ja millaisissa puitteissa kuvia on rakennettu. Päätimme näyttelytiimin kanssa toteuttaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle tulevaan valokuvanäyttelyyn videon, joka esittelee kuvien toteuttamista kuvauspäivien aikana. Näin kuviin tutustuva henkilö pääsee kurkistamaan tuotannon esiripun taakse, ja näkemään kuvien syntymisen.

Making of -videon toteuttaminen aloitettiin suunnitelman laatimisella. Suunnitelmaan kirjattiin tavoitteiden lisäksi kuvattavia aiheita, toteutusvastuualueita, aikatauluja sekä paikkoja. Videosta päätettiin tehdä kaksi versiota: yksi missä tapahtumia näytetään dynaamisesti musiikkiraidan rytmittämänä, ja toisen johon lisätään myös lyhyitä kommentteja kuvauksissa mukana olleilta henkilöiltä. Vastuun videon toteuttamisesta otin minä, sillä toteutan yrityksille kuvien lisäksi videoita. Lisäksi sovimme, että Jarmo Jutila hyödyntää musiikkiosaamistaan, ja säveltää videolle musiikkiraidan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Videoaineiston taltiointi aloitettiin ensimmäisen kuvauspäivän aamuna starttipalaverista, Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Paikalla startissa oli ensimmäisen kahden kuvausryhmän jäseniä. Palaverin päätyttyä siirryimme suoraan kalustoa vastaanottamaan, ja sieltä meikkauksen kautta ensimmäiselle kuvauspaikalle. Videokuvauksen kalustomäärä pyrittiin pitää mahdollisimman kompaktina, jotta lentokentän pitkät siirtymät ja turvatarkastukset eivät muodostuisi hidastaviksi pullonkauloiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Making-of-BWOT-video-5

Videotuotannossa on erittäin tärkeää että kuvaajalla on mielessään lopullisen videon tarina ja rakenne, jotta hän saa taltioitua tarpeellisia osia leikkausta varten. Leikkausvaiheessa on ikävä huomata, että jotain olennaista puuttuu. Tästä syystä pyrin kuvaamaan aktiivisesti eri tilanteissa, monipuolisen aineiston taltioimiseksi. Erityisesti kaluston liikuttelussa sekä lyhyiden kommenttiosioiden kuvaamisessa oli hienoa, että making of -kuvista vastannut Joonas Keränen toimi saumattomana aisaparinani, avustaen videotuotantoa kuvauspäivien ajan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvauspäivien aikataulu oli yksi asia, joka aiheutti pieniä haasteita videon toteuttamisessa. Kun kuvauksia oli välillä käynnissä samaan aikaan kahdessa eri paikassa, oli haasteellista ehtiä mukaan jokaisen ryhmän mukaan. Vaikka lopullisessa videossa ei ollutkaan tarkoituksena esitellä kaikkien kuvien toteuttamista kokonaisuudessaan, olisi ollut mukavaa jos kaikkien toiminnasta olisi saatu lyhyitä osioita lopulliseen videoon. Tästä voi oppia sen, että tämän mittakaavan ja aikataulun projektissa on hyvä, jos kuvaajia on enemmän kun yksi, ja heidän toimintansa on sovitettu lopullisen videon kannalta hyvin yhteen.

Kuvauspäivien jälkeen making of -tiimin ”takit olivat todella tyhjät”. Harva tulee ajatelleeksi, että tällaista videota toteuttaessaan on oltava täysillä mukana koko ajan, ja aineistoa on taltioitava motivoituneena koko rupeaman ajan. Jos jossain vaiheessa tekeminen lässähtää, näkyy se aineiston laadun heikentymisessä, lopullisessa videossa. Aikaa vievin vaihe lopputyöstössä oli oikeiden hetkien etsiminen raakamateriaalista. Leikkaustyö tehtiin suunnitelmaa myötäillen Final Cut Pro -ohjelmassa, ja aikaa lopputyöstöön kului yhteensä noin kymmenen tuntia.

Making-of-BWOT-video-10

Valmista videota katsellessa herää hauskoja muistoja kahdelta hienolta kuvauspäivältä. Jälkikäteen voikin rauhassa miettiä, mitä kaikkea siellä saatiinkaan aikaan yhteisvoimin. Toivottavasti video välittää näyttelyyn tutustuville ihmisille näyttelytiimin hyvän hengen, ammattimaisen toimintatavan sekä raottaa sitä ”mystistä esirippua” kuvien syntyyn.

Videon lyhyempään versioon pääsee tutustumaan alta:

Making of -kuvat: Joonas Keränen

Blue Wings of Time -valokuvanäyttely Helsinki-Vantaan lentoasemalla 28.4.2015 alkaen.

LEAVE A REPLY

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *